Danmarks Radio har i sommerperioden fokus på danskere i USA.
I 4 artikler (og TV-klip) tegnes et portræt af danskere, som har valgt at flytte til Amerika.
Portrætterne bringes fire søndage i træk, og vi opdaterer herunder løbende med links til de kommende DR artikler om danskere, der er flyttet til USA.
300.000 danskere udvandrede til Amerika fra 1850 og 70 år frem. Men også i dag er der danskere, der af den ene eller anden grund søger lykken på den anden side af atlanten.
Artikel 1:
Emilie Frank Nørmølle, 25 år – dansker i Chicago
Efter et år i USA forlod Emilie familien og flyttede tilbage til Danmark – nu er hun tilbage i USA
I første portræt belyses blandt andet det svære møde med en ny og anderledes kultur.
Emilie Frank Nørmølle tog et studieår i USA (High School) som en del af gymnasiet. Derefter var hun lige hjemme og klare 3. G i Danmark før hun igen begav sig til Chicago, hvor hun nu bor sammen med sine forældre.
Skype, Facetime og moderne kommunikationsmidler (samt gode flyforbindelser) hjalp Emilie meget under 3. G året, som foregik i Danmark i vante omgivelser, men langt væk fra mor og far.
Hyggen og danskheden, hvis man kan sige det. Den “connection”, der er mellem folk, der taler samme sprog. Det savner jeg rigtig meget, siger hun.
Se første artikel i serien om danskere i USA, hvor Emilie blandt andet fortæller om det danske fællesskab i Chicago.
Læs DR artikel om Emilie Frank Nørmølle i Chicago
Læs også: Værd at se i Chicago – The Pedway under centrum og The Loop
Artikel 2:
Jonas Vandall Li Ørtvig, 33 år – dansker i Chicago
I det andet DR portræt af danskere i USA møder man Jonas Vandall Li Ørtvig, som har boet i USA siden 2013.
Jonas stammer fra Faaborg, og studerede i 2012 et halvt år på San Francisco State University som led i sin uddannelse til fotojournalist. Efterfølgende kørte han rundt i USA på motorcykel, hvor han couch-surfede og boede lokalt hos forskellige amerikanene.
I Chicago mødte han en ung pige, inden han returnede til Danmark for at færdiggøre sin journalistuddannelse. Et halvt år senere ringede pigen og fortalte at hun var gravid med hans barn. Jonas besluttede straks at rejse til USA igen.
En af de største forskelle mellem Chicago og Faaborg er, at de fleste folk holder deres børn hjemme og indenfor, når der er sne. Der har det været vigtigt for mig at få Karl ud at lege i sneen og lege, selv om det er pisse hamrende koldt. Jeg kunne ikke forestille mig at holde ham indendøre.
Nu bor Jonas permanent i Chicago. Han er blevet gift med sin søn Karl’s mor, afventer amerikansk statsborgerskab, og arbejder som fotojournalist.
Læs DR artikel om Jonas Vandall Li Ørtvig i Chicago
Artikel 3:
Paul Boel, 92 år – dansker i Traverse City, Michigan
Den tredje DR artikel om danskere i USA har overskriften “Efter mere end 60 år i USA: Paul taler stadig flydende dansk“.
Danske Paul Boel rejste i midten af 1950’erne til USA for at sælge ost. Paul Boel stammer fra Kerteminde, men stiftede hurtigt familie i USA.
Hans storebror havde et mejeri i Danmark, og Paul Boel købte ost af ham, som han solgte i USA. Allerede på færgen over Atlanten mødte han sin kone, og efter nogle år flyttede de til Traverse City og fik to børn.
– Jeg havde forelsket mig i det område, så jeg fandt hurtigt ud af, at det var her, jeg gerne ville bo, siger han.
Poul Boels store hobby har altid været vandski. Han startede bl.a en vandskiskole og stillede op i flere konkurrencer. I 2016 kom Paul Boel på Hall of Fame i USA’s officielle Vandski-fond.
Læs DR artikel om Paul Boel i Traverse City, Michigan.
Artikel 4:
Kira Maar, 53 år – dansker i Glenview, Chicago
I den fjerde og sidste artikel fra DR om danskere i USA, møder vi Kira Maar, der stammer fra Svendborg. Kira Maar har boet i USA de seneste 25 år. Hun bor i Glenview, Chicago hvor hun dels arbejder som yogainstruktør, dels har en fremmedsprogskole og dels producerer hun forskellige olier, som hun sælger.
Danskere vs. amerikanere
Efter at have boet i USA næsten halvdelen af sit liv ser Kira sig selv som et todelt menneske. Der er en dansk del og en amerikansk del, og efter den amerikanske del er kommet til, er hun begyndt at lægge mærke til forskellen på de to nationaliteter.– Folk er meget mere interesserede i hinanden her i USA. Noget, jeg virkelig synes, er fedt. Her synes de fleste også, at det er spændende, når man er anderledes og høre om, hvad det er, man kommer fra. I USA kommer stort set alle jo et andet sted fra, siger hun.
Kira Maar er nyligt blevet amerikansk statsborger, hvilket hun primært besluttede for at sikre sine børn, idet det har gjort det lettere for børnene at arve efter hende, hvis hun dør.
Læs DR artikel om Kira Maar i Glenview, Chicago
Relaterede artikler:
Kulturforskelle på arbejde i USA versus Danmark
Dansker i Alabama i interview på Orientering på P1
Artikel: Amerikansk familie har 36 danske bonusbørn
Denne artikel er senest opdateret: 30. juli 2018.